Afla cum se produce faianta si gresia

Termeni si definitii

Placi ceramice

O placă subțire, având o secțiune transversală completă, realizată din argile și / sau alte materii prime anorganice materiale utilizate în general ca acoperire pentru pardoseli și pereți, de obicei modelate prin extrudare sau presare uscată la temperatura camerei, dar se poate forma prin alte procedee apoi prelucrate și ulterior arse la temperature suficient pentru a dezvolta legăturile adecvate necesare.

*Note:

A. Placile pot fi glazurate sau neglazurate. Ele sunt incombustibile și neafectate de lumină.

B. Placile cunoscute sub numele de "klinker" și "teracota" sunt ceramice. Sunt de obicei fabricate de extruzie, în general lipsite de glazură, și sunt clasificate în grupuri de către ionul de absorbție a apei conform specificațiilor

Placi pasta rosie

Materia prima de baza este argila, care imprima culoarea rosie suportului ceramic. Este un material mai ieftin in general pentru ca este mult mai raspandit in natura si este cel mai des utilizat ca materie prima in obtinerea placilor ceramice. Placile cu suport din pasta rosie au densitate mai mica, absorbtie de apa mai mare si caracteristici mecanice inferioare celor cu suport pasta alba. Totusi placile din pasta rosie sunt excelente pentru montajul la interior.

Placi pasta alba

Materia prima de baza este caolinul care imprima culoarea alba suportului ceramic. Este un material mai scump dar care are caracteristici superioare (ex: absorbtie scazuta de apa datorita faptului ca se poate arde la temperaturi mai inalte, este un material mult mai fin, densitate mai mare – se poate rectifica foarte bine etc). Principalul avantaj este rezistenta mecanica a suportului din pasta alba.

Placi portelanate

O placă ceramică a cărei absorbție medie de apa nu depășește o fracție de masă de 0,5% sau echivalent cu aceasta *Nota: Aceste placi se pot folosi la exterior in orice zona de montaj.

Glazură

O acoperire vitrată impermeabilă.

Suprafata engobată

O acoperire pe bază de lut cu un finisaj mat care poate fi permeabil sau impermeabil.

*Notă: Premier Com nu comercializeaza placi cu suprafata permeabila.